Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

οδος Θεάτρου αριθμός.... 50


  Τα  τελευταία  χρόνια έχει σημειωθεί μια  αξιόλογη  πολιτιστική κίνηση στην Αίγινα  που καλύπτει πολλές πτυχές  της τέχνης. Ιδιαίτερα στο χώρο του Θεάτρου  δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση από την τοπική κοινωνία αλλά και από τους επισκέπτες και φίλους της Αίγινας, πολλές ομάδες Θεάτρου οι οποίες παρουσιάζουν τη δουλειά  τους στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου. Τα μέλη των ομάδων αυτών έρχονται κάθε φορά αντιμέτωποι με τις άθλιες συνθήκες ενός χώρου  που μόνο για παραστάσεις Θεάτρου δεν προσφέρονται. Σκουπίδια στο εξωτερικό του κτιρίου, ξεφλουδισμένοι τοίχοι, πεσμένοι σοφάδες, καμένες λάμπες, ανύπαρκτη θέρμανση, σπασμένα καθίσματα, καρέκλες σχολείου (ευτυχώς), επικίνδυνες εσωτερικές σκάλες, πόρτες που τρίζουν και δεν κλείνουν. Τα μέλη των ομάδων αυτών καλούνται να υπερβούν όλες αυτές τις δυσκολίες,  τις ελλείψεις, τα κενά και να κάνουν ανθρώπινο το χώρο ώστε σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον να παρουσιάσουν τη δουλειά  τους και να υποδεχτούν τους θεατές τους. Για τους λόγους αυτούς μόνοι τους καθαρίζουν, σφουγγαρίζουν, βάφουν, μαστορεύουν, αλλάζουν λάμπες, στρώνουν μοκέτες, βάζοντας  το χέρι βαθιά στην τσέπη τους. Με άλλα λόγια μεταμορφώνουν έναν άχαρο, αφιλόξενο, βρώμικο και ως εκ τούτου ακατάλληλο χώρο σε αίθουσα  θεάτρου. Δημιουργούν πολιτιστική κίνηση που θα ζήλευαν άλλοι τόποι, συμβάλλουν καλλιτεχνικά στην καλλιέργεια κάποιων ανθρώπων που τους ακολουθούν. Δίνουν ζωή στην Αίγινα, ζεσταίνουν και φωτίζουν τα  άνυδρα και ξηρά βράδια του χειμώνα.
    Αντ’ αυτού ζητούμε από αυτούς τους ανθρώπους να πληρώνουν  για αυτή τη δουλειά τους, αντί να τους πληρώνουμε. Βάζουν ένα ελάχιστο εισιτήριο τις περισσότερες φορές για λόγους αξιοπρέπειας ή αφήνουν ένα κουτί στην έξοδο για όσους έχουν την καλοσύνη και την ευγένεια να «ρίξουν», και ζητείται τώρα να τους στερήσουμε  και  αυτό το μικρό ποσό, το οποίο τις περισσότερες φορές προορίζεται για να καλύψει έξοδα σκηνικών, φωτισμού, κουστουμιών, προσκλήσεων, αφισών, διαφήμισης.  Έχουμε την αξίωση ή την ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι με αυτά τα ελάχιστα που θα συγκεντρωθούν από τα 50 ή 20 Ευρώ , το Δημοτικό Θέατρο θα κάνει «ταμείο», θα βγάλει λεφτά που θα μπορέσουν να το επισκευάσουν. Έχουμε την αξίωση να φτιάξουμε αυτή την αίθουσα από τον κόπο των παιδιών, τη δουλειά κάποιων αφιερωμένων και παθιασμένων ανθρώπων επαγγελματιών και ερασιτεχνών, που ζουν, κινούνται και εργάζονται για την Αίγινα.   
Αντί λοιπόν αυτές οι ομάδες να επιχορηγούνται, καλούνται να πληρώσουν και τα σπασμένα της αίθουσας.
    Για άλλη μια φορά διαφαίνεται στο βάθος του ορίζοντα ότι οι ελεύθερες και ανένταχτες αυτές προσπάθειες διώκονται, ότι ο πολιτισμός διώκεται.
    Μπροστά  σε αυτό το δίλημμα κρίνω σκόπιμο να επανεξεταστεί το όλο  θέμα  όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται διότι έχει πάρει διαστάσεις και εξαιτίας της παραπληροφόρησης  γύρω από το θέμα.
  Προτείνω λοιπόν  να εξαιρεθούν όλες αυτές οι ομάδες από την υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε  χρηματικού ποσού προκειμένου να συνεχίσουν απερίσπαστες  το έργο τους.
Στην τελευταία  συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΑ, ανάμεσα στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η πρόταση που προσκόμισε η  Επιτροπή Θεάτρου σύμφωνα με την οποία  ζητείται εις  το εξής να καταβάλλεται από κάθε  επαγγελματία, ιδιώτη ή φορέα της Αίγινας το ποσόν των 50 Ευρώ ή των 20 Ευρώ εάν πρόκειται για Σύλλογο που «το έργο του είναι αναγνωρισμένο» από την τοπική κοινωνία.
      Η καταβολή του ανωτέρω ποσού προτείνεται ώστε να καλύπτονται με αυτόν τον τρόπο έξοδα καθαριότητας αλλά και μικροεπισκευών και συντήρησης του κτιρίου. Επίσης αξιώνεται αυτό ο ποσόν για κάθε φορά που  χρησιμοποιείται η αίθουσα από κάποιον, όταν αυτή η αίθουσα δεν διαθέτει τα στοιχειώδη, όπως πυροσβεστήρες, τουαλέτες για το κοινό, φωτεινή σήμανση σε κάθε πόρτα εξόδου, ή ακόμα και εξόδους κινδύνου. Τέλος αξιώνεται αυτό το ποσόν για μία αίθουσα η οποία όταν βρέχει  «στάζει».
                                                                                                             Γιώργος Μπήτρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου